Klachten regeling

Bij ILA Kliniek vinden we het heel belangrijk dat onze cliënten tevreden zijn over onze zorg en dienstverlening. Mocht er zich onverhoopt toch een situatie voordoen waar je niet tevreden over bent, kan dat aanleiding zijn voor een klacht. Wij nemen onvrede uiterst serieus en zoeken graag samen naar een oplossing. Het uiten van een klacht en de behandeling daarvan is een recht van de patiënt, zoals is vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

Voor het verwerken van een klacht werken wij met de klachtenfunctionaris van DOKh. Een klacht kan betrekking hebben op de behandeling en verzorging, maar ook op de manier waarop je door een medewerker bent bejegend. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een klacht indienen over zaken van organisatorische aard. De volledige klachtenregeling is te downloaden op www.dokh.nl.

De procedure

De volgende stappen zijn mogelijk om de klacht op te lossen:

  • Je kunt de klacht mondeling of via y.aarnink@ilakliniek.nl melden. Wij nemen binnen een week na ontvangst van de klacht contact met je op en bieden de mogelijkheid om de klacht tijdens een persoonlijk gesprek te bespreken en samen tot een oplossing te komen. Wil je de klacht liever niet persoonlijk met ons bespreken dan kun je terecht bij de klachtenfunctionaris van DOKh.

  • DOKh vangt de klacht op en je kunt bij hen terecht met je vragen, je krijgt advies en zo nodig hulp bij het schriftelijk formuleren van de klacht. Als de klacht helder is, ga je samen met de klachtenfunctionaris aan de slag om naar een oplossing te zoeken. De eerste optie die meestal gekozen wordt, is (telefonische) klachtbemiddeling. Je kunt bij de klachtenfunctionaris aangeven of je hiervoor open staat.

  • Veel klachten kunnen opgelost worden in een gesprek waarbij een onpartijdige bemiddelaar aan tafel zit. Als zowel jij als de arts of medewerker aangeven dat (telefonische) bemiddeling gewenst is, dan volgt binnen twee weken een eerste bemiddelingsgesprek. De eerdergenoemde klachtenfunctionaris treedt op als bemiddelaar. Tijdens de bemiddelingsgesprekken krijgen jij en de behandelaar of medewerker de gelegenheid om toelichting te geven op de gebeurtenis(sen). Als het begrip over en weer groeit, ontstaat vaak weer een werkbare situatie. Het uiteindelijke doel van de bemiddeling is de vertrouwensrelatie tussen jou en de behandelaar of medewerker te herstellen.

  • Om het klachttraject af te ronden, zijn wij, ILA Kliniek, verplicht om jou binnen zes weken na het indienen van de klacht te informeren over ons oordeel. Met een oordeel wordt bedoeld dat schriftelijk wordt aangegeven welke beslissingen wij over, en naar aanleiding van, de klacht hebben genomen en welke maatregel(en) eventueel worden genomen. De termijn van zes weken kan maximaal verlengd worden met vier weken, als je daarvan tijdig door ons op de hoogte wordt gesteld. Als beide partijen tevreden zijn over het oordeel, dan is de klacht hiermee afgedaan. Indien je niet tevreden bent en de klachtenprocedure wilt voortzetten, dan is er sprake van een geschil. Na het oordeel heb je 6 maanden de tijd om te beslissen of je het geschil wilt indienen bij de geschilleninstantie.

Belangrijke informatie bij het indienen van een klacht.

  1. Hulp van de klachtenfunctionaris, de klachtbemiddeling en klachtbehandeling zijn voor jou kosteloos.

  2. Bemiddeling is pas geslaagd als beide partijen het hier over eens zijn.

  3. Bij bemiddeling wordt uitgegaan van wederzijds respect en vertrouwen.

  4. Alle betrokkenen in het traject gaan uiterst zorgvuldig om met de privacy en hebben een geheimhoudingsplicht.

Heb je vragen?

Maak gemakkelijk zelf je afspraak via onze planningstool of stuur een mailtje naar info@ilakliniek.nl. Heb je liever telefonisch contact? Wij zijn bereikbaar tussen 08.00 en 22.00 uur via 085 - 080 55 33. Bij ILA Kliniek kijken we graag samen naar jouw wensen en een passende behandeling. We starten daarom altijd met een vrijblijvend consult.